FAQ

Wanneer werd zilver ontdekt als antibioticum?

Het antibacteriële effect van zilverionen is al eeuwen bekend. Zilver is een natuurlijk element dat voorkomt in volle granen, eetbare en medicinale paddenstoelen, melk van zoogdieren, bronwater, zeewater en leidingwater. Zilver wordt al meer dan 2000 jaar medicinaal gebruikt en heeft een integrale rol gespeeld bij het beschermen van de menselijke gezondheid.

Het oude Griekenland, Egypte, Macedonië, Fenicië en Rome gebruikten zilver om de immuunfunctie sterk te houden. Oude beschavingen leerden dat zilver krachtige antimicrobiële effecten bezat. Feniciërs bewaarden water, wijn en azijn in zilveren flessen om bederf te voorkomen.

Hippocrates, de ‘vader van de geneeskunde’, schreef in zijn medische teksten dat zilver gunstige genezende en anti-ziektekenmerken had, en hij prees zilver om zijn weefselherstel en wondgenezing.

In de middeleeuwen werden door rijke peetouders zilveren lepels als doopcadeautjes aan baby’s gegeven. Degenen die “geboren waren met een zilveren lepel in hun mond” profiteerden van de zuiverende en antibiotische eigenschappen van zilver.

Zilver was een van de weinige antimicrobiële behandelingen die beschikbaar waren vóór de ontdekking van antibiotica. Tegen de jaren 1800 werd zilvernitraat gebruikt om wonden en huidzweren te behandelen. In 1852 werd ontdekt dat het gebruik van fijn zilverdraad voor hechtingen het herstelde vlees hielp genezen.
In het oude westen van Amerika werden zilveren munten in drinkwatervaten gedropt ter bescherming tegen door water overgedragen ziekten, en tijdens de burgeroorlog werd zilver gebruikt om syfilis te behandelen. In de jaren 1880 werd het gebruik van zilvernitraat in de ogen van pasgeboren baby’s geïntroduceerd om infecties na de bevalling te voorkomen.

Colloïdaal zilver werd voor het eerst ontdekt in de jaren 1890. In de jaren dertig was colloïdaal zilver de voorkeur van artsen om het immuunsysteem te versterken en het aangeboren genezingsproces van het lichaam te ondersteunen. Zilver werd gebruikt om infecties op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog te behandelen, maar het medicinaal gebruik van zilver nam kort daarna af met de komst van antibiotica.

Halverwege de jaren zestig ontwikkelde Johnson Space Center een lichtgewicht generator om zilverionen af ​​te geven in het drinkwater aan boord van het Apollo-ruimtevaartuig om bacteriën te doden, en in 2015 keurde NASA het gebruik van een op zilver gebaseerd waterzuiveringssysteem aan boord van het internationale ruimtestation goed.

Is zilver getest op veiligheid?

Ja. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar zilver en producten op basis van zilver in laboratoria. De gepubliceerde wetenschappelijke artikelen zijn te vinden op Google Scholar. ‘Zilver vertoont een lage toxiciteit in het menselijk lichaam en een minimaal risico wordt verwacht als gevolg van klinische blootstelling door inademing, inslikken, dermale toediening of via de urologische of hematogene route.’ A. Lansdown: Zilver in de gezondheidszorg: antimicrobiële effecten en veiligheid bij gebruik.

Zijn er bijwerkingen van zilver?

Zilverallergie is een bekende contra-indicatie, dus als u zoals sommige mensen allergisch bent voor zilver, gebruik dan geen zilver om uzelf te genezen!

‘Het gebrek aan gemelde bijwerkingen ondanks wijdverbreid zilvergebruik is geruststellend.’ Burns december 2014, zilverresistentie, allergie en blauwe huid: waarheid of stedelijke legende?

Is zilver getest op bacteriën?

Dit is de afgelopen decennia een van de belangrijkste onderzoeksgebieden voor zilver geweest. Omdat de resultaten zo indrukwekkend zijn. Zilver doodt alle bacteriën. De naam hiervoor is het oligodynamische effect.

‘Onze gegevens suggereren dat zilveren nanodeeltjes effectieve breedspectrumbiociden zijn tegen een verscheidenheid aan resistente bacteriën, waardoor ze een potentiële kandidaat zijn voor gebruik in farmaceutische producten en medische hulpmiddelen die kunnen helpen de overdracht van resistente ziekteverwekkers in verschillende klinische omgevingen. Bactericidal effect of silver nanoparticles against multidrug-resistant bacteria. World Journal of Microbiology and Biotechnology volume 26, pages615–621(2010)

Een zoekopdracht naar ‘colloidal silver bacteria’ op Google Scholar heeft 134.000 resultaten opgeleverd.

Is zilver getest op virussen?

Ja. Zilver is zelfs getest op de Corona-, Sars- en HIV-virussen. Hier een citaat uit Journal of Nutritional & Environmental Medicine Volume 13, 2003 ‘Medische literatuur laat zien dat een verscheidenheid aan virussen met succes is behandeld met geneesmiddelen op basis van zilver…. De werkzaamheid tegen het SARS-gerelateerde coronavirus kan bijvoorbeeld worden verbeterd wanneer verneveld Ag + wordt ingeademd. Dit zou een snelle vermindering van de virale belasting moeten bereiken, vooral in de vroege stadia. Bovendien is er geen bekende toxiciteit voor Oligodynamic Ag + bij mensen. Het enige bekende resistentiemechanisme lijkt ook geen rol te spelen, ondanks de veranderlijkheid van het coronavirus. ‘

Wanneer werd zilver ontdekt als katalysator voor genezing?

In 1988 beschreef Dr. Robert O. Becker, orthopedisch chirurg aan de State University of New York, zijn onderzoek in The Body Electric: Electromagnetism and the Foundation of Life. Hij had ontdekt dat de aanwezigheid van geladen zilverdeeltjes de genezende mechanismen van het lichaam positief beïnvloedt. Dit is een van de redenen (naast het doden van bacteriën, schimmels en virussen) dat zilver veel wordt gebruikt in verband, met name voor gebruik na brandwonden.

Waarom is het gebruik van zilver niet meer bekend?

Het gebruik van zilver als antibioticum is al duizenden jaren bekend, maar lijkt in de 20e eeuw over het hoofd te zijn gezien tijdens de race voor nieuwe medicijnen, waarbij elk medicijn een gepatenteerde remedie biedt voor een bepaald probleem en daarmee een financieel winstmodel voor farmaceutische bedrijven .

Zilver kan niet worden gepatenteerd, het is als jam, iedereen mag het maken en als ze het willen verkopen. Een andere manier om hier naar te kijken is om het te zien als ‘open source’ technologie waarbij we allemaal delen en bijdragen aan de kennis en ervaring in het gebruik van deze waardevolle technologie.

Wordt zilver gebruikt in de medische industrie of in andere producten of manieren?

‘Zilver heeft een lange en intrigerende geschiedenis als antibioticum in de menselijke gezondheidszorg. Het is ontwikkeld voor gebruik bij waterzuivering, wondverzorging, botprothesen, reconstructieve orthopedische chirurgie, hartapparaten, katheters en chirurgische apparaten. Door de voortschrijdende biotechnologie is zilver in weefsels verwerkt voor klinisch gebruik om het risico op nosocomiale infecties en voor persoonlijke hygiëne te verminderen.
A. Lansdown: zilver in de gezondheidszorg: antimicrobiële effecten en veiligheid bij gebruik.

‘Zilververbindingen worden veel gebruikt als effectieve antimicrobiële middelen om pathogenen (bacteriën, virussen en eukaryote micro-organismen) in de kliniek te bestrijden en voor de volksgezondheid. Zilverkationen (Ag +) zijn bij lage concentraties microcidaal en worden gebruikt om brandwonden, wonden en zweren te behandelen. Ag wordt gebruikt om katheters te coaten om de ontwikkeling van microbiële biofilm te vertragen. Ag wordt gebruikt in hygiëneproducten, waaronder gezichtscrèmes, ‘alternatieve geneeswijzen’ gezondheidssupplementen, supermarktproducten voor het wassen van groenten en waterfiltratiepatronen. ’ FEMS Microbiology Reviews, Volume 27, Issue 2-3, juni 2003